Notranja razsvetljava za dom

Dnevna soba

Dnevna soba je otroško igrišče, knjižnica, domača pisarna, družabni prostor, kino, prostor za počitek… Očito je, da ena sama svetlobna scena ne more ustreči vsem nalogam. Zato je pomembno, da izberete pravilno osvetlitev s katero boste lahko izpolnili vse vaše zahteve. Seveda to ne bo možno izvesti z eno samo svetilko na sredini prostora, zato najprej razmislite o dejavnostih ki jih izvajate v dnevni sobi. Poskrbeti je potrebno za več virov svetlobe, in sicer za splošno in ambientalno osvetlitev.

Jedilnica

Svetilka nad jedilno mizo je najbolj izpostavljena svetilka v našem domu. Tukaj dizajn ključnega pomena. Ustvariti mora prijetno vzdušje v prostoru in zagotoviti kvalitetno osvetlitev delovne površine - jedilne mize. Izogniti se moramo bleščanju in nastajanju senc. Oblika in dizajn svetilke sta odvisna od velikosti prostora oblike mize in stila ostalega interjerja.

Kuhinja

Kuhinja več kot le prostor za kuhanje ali prostor, kjer izpolnjujemo številne dnevne naloge. Z leti je postala osrednji prostor doma, kjer se dan začne z dobrim zajtrkom in konča z večerjo. Zato je še toliko bolj pomembna pravilna osvetlitev. Jasno, da je ena sama svetilka v sredini prostora premalo. Vsaka kuhinja potrebuje dve osnovni osvetlitvi prostora -  to sta splošna osvetlitev in delovna osvetlitev. Kuhinjska razsvetljava mora zagotoviti ravnovesje med funkcionalnostjo in udobjem.

Spalnica

Z leti je postala več kot samo soba za spanje. Postala je tudi osebno pribežališče, kjer se sprostite ali preberete odlično knjigo. Poskrbeti moramo za dobro splošno razsvetljavo, katera vam bo zagotovila dovolj svetlobe za vsakodnevna opravila. Hkrati pa ne smemo pozabiti na ambientalno osvetlitev, katera mora biti pomirjujoča, nežna in topla, takšna da je primerna za vse priložnosti.

Kopalnica

Kopalniška razsvetljava mora biti pripravljena na vse izzive. Zjutraj mora pravilno osvetliti ogledalo za varno britje, ličenje ali vstavljanje kontaktnih leč. Hkrati pa mora biti tudi dovolj sproščujoča, ko po koncu napornega dneva ležete v kad.

Izbrati je potrebno primerne svetilke za vlažna okolja. Kopalnica je razdeljena na tri območja vlažnosti, v katera sodijo različne stopnje zaščite IP23, IP44 ali IP65 katere je dobro upoštevati.

Področja vlažnosti v kopalnici
Kopalnica je razdeljena na tri cone vlažnosti, zato je pri izbiri kopalniških svetil potrebno izbrati številke z ustrezno IP zaščito.

Hodnik

Osvetlitev hodnika mora biti funkcionalna in energijsko učinkovita. Poskrbeti moramo za splošno in orientacijsko osvetlitev. Če želite narediti dober prvi vtis na gosta morate poskrbeti za primerno osvetlitev že na hodniku. Splošna razsvetljava mora priskrbeti dovolj svetlobe, tako da je hodnik enakomerno osvetljen z uporabo stenskih svetilk bo prostor izgledal večji in bolj pregleden.